JOM SOLAT

Monday, November 7, 2011

kembali.


bismillah...lama benar rasanya blog ni terbiar, kosong dari post baru. 3 bulan cukup lama untuk mengajar aku. Banyak yang aku belajar, banyak yang nak dikongsi walaupun tak seberapa. Tapi biarlah yang tak seberapa tu masih dikira Allah sebagai amal ibadat insyallah.

Walaupun hakikatnya blog ni tak setanding website2 islamik, tak sehebat blogger2 lain, bukan tu menjadi masalah. Sebab? sebabnya bukan tandingan yang aku cari, tapi ruang untuk aku muhasabah, mentarbiyah diri.

Orang berperang dengan senjatanya, orang politik dengan kuasanya, orang berilmu dengan kitab2nya...dan aku cuba menjadi ketiga-tiganya.

Dengan kembalinya lagenda beserta semangat baru, harapan yang tinggi,insyallah aku cuba untuk istiqamah masa2 akan datang.

Sejak beberapa hari ni aku banyak habiskan masa membaca tulisan sahabat2 lain dalam blog masing2, aku rasakan semangat baru yang buatkan aku terfikr kenapa aku tak boleh jadi seperti mereka, kenapa aku tak mampu istiqamah macam diorang.

Bila aku fikir2 balik, Allah dah pinjamkan aku sikit ilmu Dia untuk aku gunakan di jalan Dia, ini tugas aku, untuk bekerja dengan Allah. Mungkin ini caranya Allah nak aku berubah, dan mungkin mengubah.

Idea baru

walaupun lagenda ‘ghaib’ sementara dari berblogging, bukan maknanya aku terus lupa. Masih teringatkan blog, maka Allah ilhamkan beberapa idea dan ilham baru, cuma masih belum terlaksana setakat ni tapi akan dicuba insyallah, step by step kata orang putih...

Mungkin masa2 akan datang, dengan izin Allah mungkin aku boleh siapkan video ke, dalam masa yang sama memberi ruang untuk aku aslih nafsi wataamuru na bilmaaruf watanhau anil munkar, perbaiki diri dan mengajak kepada kebaikan dan mencegah dari kemungkaran, insyAllah.Sape nak baca??

Seminggu sebelum aku mula cuti ni, aku cuba ajak sorang lagi kawan aku untuk berblogging, memandangkan yang aku nampak pada dirinya adalah semangat untuk menulis dan suka berkongsi. Tulisannnya jugak baik, penyampaiannya disenangi. Jadi, kenapa tak digunakan kemahiran yang ada untuk agama?

Dan bila aku mulakan bicara mengajak, hadir soalan dari bibirnya soalan yang dijangka, sama jugak sorang lagi kawan aku yang sebelum ni hatinya berbelah bagi nak menulis melalui blog, tapi sekarang banyak menghabiskan masa menulis, dan aku respek tulisan2nya. Sebelum ni, soalan yang ditanya “siapa sangat yang nak baca?”.

Malas nak tulis panjang2. Aku jawab pendek je...”kalau menulis untuk dibaca orang semata2 memang camtu je lah, tak ke mana. Tapi kalau menulis untuk Allah, untuk Islam, tak terbit soalan tu insyaallah”. [Sebenarnya tu dari jawapan ustaz aku masa mula2 awal2 dulu nak buat blog..hehe]
Jadi dengan kembalinya legenda, aku bawakkan jugak satu kata2 Syeikh Yusuf Qaradhawi dalam kitabnya Fiqh Jihad, dan akan aku sambut seruan itu insyallah!"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam , menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama,” sedang jihad itu adalah fardhu".

1 comment:

hidupbiarbest said...

Tahniah kerana saudara kembali berblogging....
Saya tertarik dengan kata-kata "kalau menulis untuk dibaca orang semata2 memang camtu je lah, tak ke mana. Tapi kalau menulis untuk Allah, untuk Islam, tak terbit soalan tu insyaallah"....
semoga saudara terus istiqamah dalam berblogging ni... insyaAllah...